Yurtdışı E-Ticaret Satışları Nasıl Yapılır | E-Ticaret Rehberi

En Ucuz Yurtdışı Kargo

Yurtdışı E-Ticaret Satışları Nasıl Yapılır | E-Ticaret Rehberi

Yurtdışı E-Ticaret Satışları Nasıl Yapılır | E-Ticaret Rehberi

Yurtdışı e- ticaret satışları günümüzün daralan iç pazar şartlarında hemen herkesin gerçekleştirmeyi istediği ve belki de hedeflediği bir satış şeklidir. En yakın ülkeden en uzak ülkeye kadar hedef pazarı genişleten bu satışlar sayesinde dünya artık ulaşılabilirlik açısından gerçekten küçük bir köye döndü.  E- ticaret sayesinde Türkiye’den binlerce kilometre uzaktaki Avustralya’dan, Vietnam’a, Venezüella‘ya, Kapıkule Sınır Kapısı’nı geçer geçmez bizi karşılayan Bulgaristan’dan ya da dünyanın bir ucu Japonya’ya kadar her ülke dış ticaret yapanların pazarı haline geldi.

Kim bilir internet teknolojisinin alışverişe uyarlanması sayesinde Ayşe Teyze’nin elde ördüğü bez bebekler dünyanın bir ucundaki bir kız çocuğuna arkadaşlık eder hale geldi.

Bu yazımızda, e- ticaret nasıl yapılır, e-ticaretçi nasıl olunur? Başarılı olmak için nelere dikkat etmek gerekir?

Sosyal medya yurtdışı e- ticaret satışı için kullanılır mı?  Yurtdışına ihracatta kargo fiyatları gibi konuları irdeleyeceğiz.

YURTDIŞI E-TİCARET SATIŞININ ADIMLARI

E-ticaret yaparak dünyaya açılmaya karar veren bir girişimcinin yapması gereken ilk şey “İnternette var olmak” olmalıdır. Bunun ilk adımı ise bir E-ticaret sitesi açmak…

Bunun için de profesyonel yardım almak en doğru hareket olacaktır. E-ticaret siteniz kurulduğunda artık tam anlamıyla dünya ile entegre olabilecek ve binlerce kilometre ötelerdeki ülkeler de sizin pazarınız haline gelecek.

İnternet sitesi kurulduktan sonra sıra hedef pazarı belirlemeye gelir. Ürününüzü satabileceğiniz bir pazar bulmak için Pazar araştırmaları yapmak ve ticaret stratejinizi ona göre belirlemek yararınıza olacaktır. Bu netlik size enerjinizi doğru yere kanalize etme şansı verecektir. Tabi bu aşamada pek çok etken göz önüne alınmalıdır. Ürünün söz konusu ülkede kullanılabilir olabilmesi kadar kargo ile gönderilmeye uygun ve yurtdışı kargo ücretlerinin de üründen daha fazla olmaması gibi faktörler e- ticaretinizin nasıl ve hangi ülkelere yapılacağını belirleyecek etkenlerdir.

Ayrıca söz konusu pazarların ekonomik ve politik şartlarını da göz önüne almalısınız. Sizin ürünlerinize ihtiyacı olan ama örneğin Suriye gibi savaşın devam ettiği bir ülkeyle e-ticaret yapmak hayli zor olabilir.

Öte yandan tüketicilerin satın alma alışkanlıkları, ürünlere gösterdikleri ilgi, markalardan beklentileri gibi faktörleri de göz önüne alarak stratejiler geliştirmelisiniz.

ULUSLARARASI E-TİCARET SİTELERİNDEN SATIŞ

eBay, AlibabaAliexpressAmazon gibi farklı e-ticaret sitelerinde mağazalar açarak, yurtdışı e-ticaret satışı yapabilirsiniz.  Bu sitelerin zaten belli bir kullanıcısının olması ve bu kullanıcıların sizin ürünlerinize bu siteler üzerinden ulaşabilmeleri ilk etapta sizin en büyük avantajınız olabilir.

WEB SİTESİ PAZARLAMA

Yurtdışı e-ticaret satışları kullanılabilecek bir diğer yol ise kendi web sitenizi dünyaya tanıtmak olmalıdır. Bunun için de Web sitesi pazarlama  stratejisi belirlemelisiniz. Bu stratejileri kullanmak web sitenin tanınmasını sağlayacağı gibi trafiğini de artıracaktır. Trafiğin de artması da potansiyel müşterilerin çoğalması anlamına gelecektir. Web sitesi pazarlama stratejileri her geçen çeşitleniyor ama hali hazırda en çok kullanılan strateji SEO’dur. 

SEO

Arama motoru optimizasyonu olarak tanımlanabilecek olan SEO, doğru kelimeleri hedefleme ve mobil uyumluluk ile müşteriler arama motorunda arama gerçekleştirirken yakalamayı hedefler. Doğru yerde kullanılmış anahtar sözcükleri herhangi bir arama motoruna yazan potansiyel müşteriler o sözcüklerin geçtiği metinlerin yer aldığı web sitesine gitme eğilimindedirler. SEO bu açıdan potansiyel müşterilerin çok geniş olan dijital dünyada web sitenizi bulmasını kolaylaştıran bir yoldur. Potansiyel müşteri bir kere siteye geldiğinde ise onu müşteri statüsüne yükseltmek artık sizin elinizdedir.

GÖRSEL REKLAMLAR VE ARAMA AĞI REKLAMLARI

Web sitesi pazarlama faaliyetindeGoogle Reklamlar ve Video Reklamları da  kullanılabilir.

Google reklamlar sayesinde potansiyel müşteriniz internette gezinirken, haber okurken, ya da bankacılık faaliyetleri gerçekleştirirken bile ona ulaşabilirsiniz. İlk seferinde alışveriş yapmasa bile bu reklamlar sayesinde markanız hafızasının bir köşesinde yer edinecektir.

Video reklamları da dijital pazarlama stratejisi içinde kullanılabilecek bir yoldur. Bu yol gayet etkili bir yoldur. Öyle ki 2020 yılı video pazarlaması yılı ilan edilmiştir. Bu yolla kısa ve akılda kalıcı reklam videoları potansiyel müşterilere bir şekilde izletilerek, akıllarının bir köşesinde kalınabilir.

SOSYAL MEDYA PAZARLAMASI

Sosyal medya pazarlaması ise son yılların en önemli trendi  haline geldi. Sosyal medyanın hem  kullanımının hem de etkinliğinin artmasını bir sonucu olarak pazarlama faaliyetlerinde bu yola sıklıkla başvurulur oldu.

Instagram hesabı ve reklamlar,  Linkedin Hesabı ve Facebook hesabı ve reklamlar hedef  kitlenin kullanım sıklığına göre kullanılır hale geldi. Instagramı daha sık kullanan bir hedef kitleye hitap eden girişimciyseniz  onlara uygun reklamlar ile bu kitleyi yakalayabilirsiniz.

Linkedin hesabını daha aktif kullanan profesyonelleri hedef kitlesi olarak belirleyen bir girişimciyseniz bu hedef kitleye uygun materyaller ile onlara ulaşmanız daha kolay olacaktır.

Keza Facebook hesabı ve reklamlarını kullanarak hedef kitlenize ulaşmak istiyorsanız da bu kitleye uygun görseller,videolar hazırlamak yolunuz açacak ve daha tanınır bir web sitesi olmanızı sağlayacaktır. Tanınır bir iste olmak da müşterinizin artması anlamına gelecektir.

İHRACAT BELGELERİ

 Yurtdışı e- ticaret satışları ile gerçekleştireceğiniz satışlar sizi bir anda e- ihracat yapan girişimci statüsüne yükseltebilir. Bildiğimiz geleneksel ihracatın internet üzerinden yapılmış hali anlamına gelen e- ihracat, uluslararası pazar yerleri kanalıyla yapılabildiği gibi, kendi internet siteniz ya da sosyal medya hesaplarınız üzerinden yapılabilir. Sitenizde ürünleri sergileyip, müşterilerinize ulaşıp satışı da gerçekleştirdiğinizde e-ihracat yapmış olursunuz.

Bu noktada kullanmanız gereken ihracat belgeleri olacaktır.

İhracat yaparken ilk olarak ticari faturaların düzenlenmesi gereklidir. Ayrıca;

  • Proforma Fatura
  • Orijinal Faturalar
  • Konsolosluk Belgesi
  • Navlun Fatura
  • Sigorta Belgesi
  • Koli Müfredat Belgeleri
  • Çeki Listeleri
  • Eşya Ordinosu
  • Konşimento
  • Sağlık Sertifikası
  • Standardizasyon Kontrol Belgesi gibi belgeler de ihracat yaparken gerek duyulacak diğer belgelerdir.

MİKRO İHRACAT

YURTDIŞI E-TİCARETTE HAVA KARGONUN ETKİSİ

Tüm bu adımları geçtiniz. İnternet sitenizi kurdunuz, hedef pazarı belirlediniz. E-ihracat stratejileri geliştirdiniz, şimdi sıra en önemli adıma geldi. İlk siparişi aldınız ve ürünü örneğin Almanya’ya göndermeniz gerekiyor.

Bu noktada iyi bir yurtdışı hava kargo şirketi seçemezseniz müşterilerinize ürün fiyatından daha fazla kargo parasını ödetmek zorunda kalırsınız. Ya da ürün hasarlı bir şekilde alıcısına ulaşır, ya da ürününüz alıcısına ya çok geç ulaşır, ya da hiç ulaşmaz…

Bu noktada bazı sorulara cevap bulmanız gerekecek.

  • Göndereceğiniz ülkeye tek tek kargo göndermenin kargo maliyeti ne kadar?
  • Yurtdışı kargoları toplu şekilde göndermek mümkün olur mu?
  • Ücretsiz kargo yapılabilir mi?
  • Hedeflenen ülkenin gümrük muafiyet sınırı ne kadar?

Ayrıca ürün satışı yapacağınız ülkenin kargo işleyişine de çok iyi hakim olmalısınız. Örneğin Endonezya’ya ürün satmak istiyorsanız, orada 120 farklı kargo şirketiyle çalışmanı gerekebilir. Çünkü bir ada ülkesi olan Endonezya’daki her adaya farklı bir kargo şirketi hizmet veriyor.

YURTDIŞI E-TİCARETTE BAŞARI İÇİN NUMUNEMKOLAY

Ayrıca sattığınız ürünlerin göndereceğiniz ülkede gümrük kurallarına göre ülkeye girişi yasak olmayan ürünler olması gerekmektedir. Aksi takdirde ürünleriniz imha edilebilir ya da en iyi ihtimalle iade edilebilir. Bu sorunlarla karşılaşmamak için sipariş gelen ülke ve gümrük kuralları iyi incelenmeli, ondan sonra satış için onay verilmeli ve kargo hazırlanmalıdır.

Bu noktada siparişini hızlı ve güvenli bir şekilde adresine ulaştıracak olan yurtdışı kargo şirketi ile uzun vadeli anlaşma yapmak size avantaj sağlayabilir. Bu sayede yurtdışı kargo ücretlerinde taban fiyatlara sahip olur, dövizdeki dalgalanmalardan kendinizi koruyabilirsiniz.

Yurtdışı e-ticarette en önemli partneriniz olmaya aday KargomKolay size bir tık uzakta. KargomKolay’a ulaşın,  kazançlı yurtdışı e-ticaret operasyonları için uzman müşteri temsilcilerimizden destek alın.

KargomKolay 219+ ülkeye yurtdışı hava kargolarınızı hızlı ve güvenli bir şekilde ulaştırır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir