Yurtdışına Gıda Kargo Gönderme

En Ucuz Yurtdışı Kargo

Yurtdışına Gıda Kargo Gönderme

Gıda Kargo

Gıda kargo dediğimizde aklımıza et, süt, balık, sebze, meyve, hatta alkollü, alkolsüz içecekler ile sıvı yağlar da gelmektedir. Kargoculuğun çok özel bir alanı olan gıda kargolama özellikle dikkat gerektiren bir işlemdir. Zira kargo sırasında gıda kayıplarının olabildiğince az olması için alınması gereken önlemler bir hayli fazladır. Zaten kargo ile gıda gönderi sırasında en çok dikkat edilmesi gereken nokta işte tam da budur.

Yurtdışına gıda kargolamak, kendine has kuralları olan bir işlemdir ve bu kurallara tam uyum gerekir.  Bu noktada işleminde dikkat edilmesi gerekenler nelerdir, dondurulmuş gıda kargo nasıl gönderilir, yurtdışına meyve nasıl gönderilir, kargo ile et nasıl gönderilir, yurtdışı gıda gönderiminde yapılmaması gerekenler bu yazımızın konusu.

YURTDIŞINA GIDA KARGO İÇİN EXPRESS KARGO

Yurtdışına gıda kargo işlemi sırasında öncelik kayıpların az olmasıdır. Gönderilen gıda, sebze ya da meyveyse çürümemesi, ezilmemesi, et, süt ya da balık ise kokmaması gerekir. Bunun için de alınması gereken önlemleri dizisi vardır.

Bu noktada göz önünde bulundurulması gereken ilk konu,  en hızlı gönderim yolunu bulmak olmalıdır. Ne kadar hızlı kargo o kadar az kayıp… Daha ucuz olsun diye daha uzun gönderim süresi göze alınırsa gıda kayıplarına hazır olunmalıdır.

Yurtdışına gıda kargolamak isteyenlerin express kargo ya da 30 kg’dan fazla ise hava kargo ile gıda gönderimi tercih etmeleri ilk ve belki de tek doğru yoldur. Böylece gıda ürünleri çürümeden, kokmadan, bozulmadan varış adresinde olabilir. 

Ülkeler özellikle gıda ürünlerinin kabulünde oldukça sıkı kuralları işletmektedir.  Dönem dönem ihraç edilen bir gıda maddesinin geri gönderildiğine dair haberlere denk gelmemiz bu yüzdendir. Bu gibi durumlarla karşılaşmamak için gıda kargo öncesi, gıda maddesinin hastalık taşımadığını, mikrop bulundurmadığını, sağlığa zararlı herhangi bir madde içerip içermediğini, dayanma süresi, ambalaj ve saklama şekli gibi önemli bilgileri içeren raporun hazırlanması gerekmektedir. Bu rapor ürünlerle birlikte gönderilmelidir. Bu önlem sayesinde kargonun gittiği ülkenin gümrüğünde de işlemler kolaylaşır.

SICAKLIK KONTROLÜNÜN GIDA KARGO İÇİN ÖNEMİ

Gıda kargo sırasında dikkat edilecek diğer bir nokta da kargonun gönderileceği ortamın ısısının belirlenmesidir. Gıda ürünlerinde, ürünün doğru sıcaklık/soğukluk derecesinde tutulması, ürünlerin ömrünü uzattır. Bu sayede gıda maddeleri bozulmadan varış noktalarına ulaştırılır. Ayrıca bazı durumlarda sıcaklığın sabit tutulması da gerekebilir. Yine aynı örnek üzerinden gidersek; yurtdışına balık gönderirken donmuş olması gerekir, aksi bir durumda söz konusu balık kokmuş olarak alıcısının eline gider.

Bu durumda ya soğutuculu uçaklar kullanılır ya da ürünlerin dondurulması için sıcaklık kontrollü kaplar kullanılır.

Soğutma altında kargolanan gıda maddelerini taze meyve ve sebzeler, taze veya dondurulmuş etler, kümes hayvanları, deniz ürünleri, süt ürünleri, yumurtalar, taze meyve suları, donmuş konsantreler, canlı bitkiler ve çiçekler olarak sıralayabiliriz.

YURTDIŞINA GIDA KARGOLAMAK İSTERKEN ÜRÜN NASIL KORUNUR?

Yurtdışına gıda kargolama sırasında ürünler nasıl korunur? Bu sorunun yanıtı esasında doğru paketleme de yatmaktadır. Doğru ambalajlama gıdalarda hasar oluşmasının önüne geçer. Hassas gıdalar için sağlam ambalajlama ve büzülme sargısından, balık ürünleri için mavi renklendirme Aslında burada amaç gıdaların yolculuğa dayanabilecekleri güçlü bir paketlemenin yapılmasıdır.

GIDA KARGO PAKETLEME İPUÇLARI

Gıda kargo gönderimlerinde en önemli konu ürünün ezilmeden, çürümeden varış noktasına ulaşmasıdır. Bunun için de gıda kargonun en doğru şekilde paketlenmesi gerekmektedir.

Piyasada sebze ve meyve türlerine göre farklı büyüklük ve şekilde, tahta kasa veya sandıklar, oluklu oluksuz karton kutular, file çuvallar, plastik kasalar ve polietilen torbalar, viyolller ambalajlama aşamasında kullanılan malzemelerdir. Sebze ve meyve gönderimlerinde en uygun materyali seçmek gerekir. Örneğin incir, elma, kivi gibi meyvelerde viyoller daha doğru bir paket olurken, kiraz ya da erik gibi meyvelerde kasa kullanmak daha mantıklı olabilir.

Zeytinyağı veya içecekler gibi sıvı gıdaların kargo ile gönderilmesi aşamasında şişeler söz konusuysa bölmeli kolilerin en doğrusu olacaktır.

Bozulabilir maddelerin yüklenmesi ve taşınması sırasında dayanıklı ambalajlar kullanmak, taşınacağı alana yerleştirirken ezilmemeleri için dikkatli olmak, su sızdırmayacak kaplara yerleştirmek ve uygun sıcaklıkları sağlamak gibi noktalara dikkat etmek gerekir. Ayrıca özel ısı gerektiren kargoların kolisi üzerinde mutlaka derece bilgileri de olmalıdır. Bozulabilir kargolar için ise özel koruyucu ve termal battaniye gibi çözümler de vardır.

BOZULABİLİR GIDA KARGO

Bozulabilir gıda kargo, kargo ile gıda gönderimi işleminin en önemli koludur. Bozulabilir gıda kargo için “Zamana karşı duyarlı kargo” da diyebiliriz.  Bu kapsam içine sıcaklık, nem, iklim veya diğer bazı çevresel şartların değişikliği ve taşıma süresinin uzaması nedeniyle bozulabilecek, çürüyebilecek kargolar girmektedir. Bozulabilir kargo ürünleri,

  • İçecek ve yiyecek malzemeleri
  • Süt ve süt türevleri
  • İlaçlar ve ilaç sanayi ürünleri
  • Et ve et türevleri
  • Balık ve türevleri
  • Yumurta ve türevleri
  • Canlı organ veya taze kan örnekleri (sağlık sektörü veya numune gönderimleri)
  • Bitki ve bitkiden elde edilmiş ürünler (çiçek vb)

GIDA KARGO İLE ET NASIL GÖNDERİLİR?

Çok kolay bozulabilecek ve bakteri üretebilecek etlerin gönderimi gıda kargonun en hassas olduğu kargo şeklidir. Uçak kargo ile taze et ürünlerinin yanı sıra donmuş et ürünler de taşınabilir ve kargo ile et gönderiminde genellikle dondurulmuş gıda kargo kullanılır.

Dondurulmuş gıda kargo ile deniz ürünü ya da işlenmiş gıda gibi hassas ürünler de gönderilebilir. Dondurulmuş gıda kargo ürünleri genellikle derin donduruculu depolarda korunur. Örneğin balık dondurulmuş gıda kargo ile taşınan bir ürün olarak karşımıza çıkar. Donuk vaziyette taşınan balık varış adresinde kullanılacağı zaman ısı yoluyla çözülür. 

Kargo ile et gönderme işleminde etkili bir sıcaklık kontrol yöntemi kullanılmalıdır. Gönderildiği andan teslim edildiği ana kadar bozulmasının önüne geçmek için et kargosunun belirli bir sıcaklıkta tutulması gerekir.. Kargo ile et gönderilirken hızlı bakteri üremesini önlemek için  et her zaman doğru ısıda taşınmalıdır.

  • Taze etler için ısı derecesi 0 ile +5 derece arasında olmalıdır.
  • Donmuş etler için ise ısı derecesi -12 derecenin altında olmalıdır.

Kargo ile et gönderilirken bu derecelere ulaşılması gerekiyorsa etin üzerine kuru buz konulması da gerekebilir. Ayrıca kargo ile et gönderirken kargoyu taşıma süresi boyunca soğuk tutmak için soğutucular da kullanılabilir.

YURTDIŞINA ZEYTİNYAĞI KARGOLAMAK

Yurtdışına zeytinyağı kargolamak isteyenler bunun için uygun şartları sağlamalıdırlar. Zeytinyağının uygun seyahat sıcaklığı 15 derecedir.

Yurtdışına zeytinyağı gönderimi yaparken zeytinyağı şişesi gönderiyorsanız  şişeleri doğru şekilde paketlemelisiniz. Doğru ambalajlama malzemelerini kullanarak ve şişeleri iyi sabitleyerek kargo aşamasında şişelerin herhangi bir hasar görmesinin önüne geçebilirsiniz. Maksimum koruma için şişeler sarılmalı, sarılan bu şişeler karton kutuya, karton bölücüler kullanıp, şişeleri birbirinden ayırarak koymalısınız. ki şişeler birbirine değerek kırılmasın. Kalan boş alanları doldurmak için ek ambalaj malzemeleri kullanılmalı ve kutu etiketlenmelidir. Daha üst düzey bir paketleme için iç içe koliler yöntemi de kullanılabilir.

YURTDIŞINA MEYVE GÖNDERMEK

Yurtdışına meyve göndermek yurtdışı gıda kargolama işleminin önemli bölümlerinden biridir. Yurtdışına meyve gönderirken kurallara tam uyum gerekir. Taşınan meyvelerin ortam sıcaklığı belirlenen standartların altında olmamalıdır. Standarda uygun olmayan ısı değerleri kayıp oranını çoğaltır. Taşıma işlemin uygun ısıda ve en kısa sürede yapılması operasyonunu başarı oranını artırır. Yurtdışına meyve göndermek isteyen kişilerin uçak kargoyu tercih etmeleri bu açıdan kendi yararlarına olacaktır.

YURTDIŞINA İÇECEK GÖNDERMEK

Yurtdışına içecek göndermek gönderilen ülkenin mevzuatı ile ilişkili bir işlemdir.

Şarap, rakı gibi alkollü içecekler söz konusu ise dış etkenlere duyarlılığı ve alkolün kendi özelliği dolayısıyla, özel ambalajlama, etiketleme, belirli ısı düzeyinin korunması gibi tüm alkol taşıma kurallarına uyulması gerekir.

Bu kurallara uyulmaması ürünün hasar görmesine ve tüketici özelliklerini kaybetmesine yol açar. Alkollü içeceklerin  hasar görmemesi ve mal kaybının önlenmesi için ısı rejiminin korunması, araçtaki nem oranının gözetilmesi, etiketin kalitesinin kontrol edilmesi ve güvenilir ürün depolarının kullanılması gerekmektedir. Alkol, cam şişelerde bulunduğu için taşınmasında özel güvenlik önlemlerinin alınması gerekir. Buna ek olarak, alkol ihracatı ve ithalatı, özel tüketim vergisine tabi ürün mevzuatları kapsamında sıkı şartlara tabidir. Özellikle, alkol ürünleri bulunan ambalajlara özel etiketlerin vurulması zorunludur.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir