DHL ARDİYE VE ORDİNO NASIL HESAPLANIR?

En Ucuz Yurtdışı Kargo

DHL ARDİYE VE ORDİNO NASIL HESAPLANIR?

DHL ARDİYE VE ORDİNO NASIL HESAPLANIR?

DHL ardiye ve ordino ücretleri yurt dışı kargo gönderecek kişilerin karşısına çıkan önemli konular arasında yer alır. Özellikle, “Ardiye hesaplaması nasıl yapılır” sorusunun yanıtını bilmek isteyen göndericiler cevabı DHL’in internet sayfasındaki “DHL ardiye hesaplama” bölümünde bulabilirler. DHL ardiye hesaplama bölümüne girilecek doğru bilgiler ile 1 dakika içinde ödenecek ardiye ücreti ortaya çıkıyor.

DHL ARDİYE VE ORDİNO NEDİR?

DHL ardiye ve ordino nedir sorusu konu ile ilgili detaylı bilgi sahibi olmak isteyenlerin cevaplaması gereken ilk sorudur.

Ardiyenin Türk Dil Kurumu Sözlüğü’ne göre birkaç farklı anlamı vardır. Ardiye dış ticaret yapacak bir kişi ya da kurum tarafından kullanılıyorsa “Genellikle ticaret eşyasının saklandığı yer, depo ya da antrepo” demek olan ardiye ayrıca bu depoda saklanan eşya için ödenen ücret” anlamına da gelir.

DHL ardiye ve ordino ücretinin ortaya çıkışı gümrüklü sahalara  gelen  konteyner  ve  diğer yüklerin  kapalı  ve  açık sahalarda saklanması, depolanması, etiketlenmesi,  paketlenmesi  ve benzeri katma değerli hizmetlerin verilmesiyle olur.

Bu ücretin ne kadar olacağını kendiniz de hesaplayabilirsiniz. DHL “Ardiye hesapla” formülü ile yaklaşık sonuçları vererek sizi kötü sürprizlerden koruyor.

DHL ARDİYE HESAPLAMA

DHL ardiye hesaplama işlemini, “AWB Olmadan Ardiye Hesaplama” ve “Express Gönderiler için Ardiye Hesaplama” şeklinde iki farklı kategoride düzenliyor. (AWB havayolu konşimentosu anlamına gelmektedir.)

DHL internet sayfasında yer alan “Ardiye Hesaplama Aracı” istenen bilgiler doğru ve eksiksiz girildiğinde tahmini bir hesaplama sonucunu karşınıza getirir.

DHL “AWB Olmadan Ardiye Hesaplama” için;

  • Gümrük beyannamesinde yazan CIF bedelinin (Ürün bedeli) Amerikan doları karşılığı
  • Gümrükte bekleme gün sayısı.
  • Gönderilecek ürünün ağırlığı

doğru olarak gerekli yerlere girildikten sonra geriye sonuç butonuna basmak kalıyor. DHL ardiye ücreti geçici depolama alanından çıkış gününe ait Euro kurundan hesaplanmaktadır ve terminal hizmetleri evrak bedeli olarak ayrıca ücretlendiriliyor. Bu bedel geçici depolama alanı çıkışında, ardiye ücreti ile beraber ödeniyor.

Burada dikkat edilmesi gereken “Ürünün gümrükte bekleme gün sayısında tatil günleri ve hafta sonları da dahil” olması gibi önemli detayların da atlanmaması gerekmektedir. Yanlış ya da eksik bilgi verilirse ortaya yanlış bir sonuç çıkacaktır.

Öte yandan 31 Temmuz 2014’de Resmî Gazetede yayınlanan 5228 numaralı kanun değişikliği ile ardiye bedelleri KDV’den muaf tutulmuştur. Bu bilgiyi de DHL ardiye hesaplama yaparken göz önüne almak gerekir.

DHL ardiye ve ordino ücretinin ikinci önemli ayrıntısı olan ordino Türkiye genelinde 180 lira ile 270 lira arasında bir rakamdır. Bu rakamı DHL kendisi belirlemektedir.

DHL ORDİNO NEDİR?                                            

DHL ardiye ve ordino nedir sorusunun ikinci kısmının cevabına gelirsek…

DHL’in taşımasını yaptığı ithalat yükü ya da diğer eşya /mallar için DHL ordino ücreti de ödenmesi gerekmektedir.

Ordinonun en kısa tanımı “Yük teslim“ evrakıdır. Konşimentoya karşılık eşyanın gümrükten çekilebilmesi için talimattır. Bir başka adı da “evrak teslim ücreti”dir. DHL ardiye ve ordino ücreti ise, DHL’in taşımasını gerçekleştirdiği eşya için eşyayı taşıtan kişi ya da firmaya teslim ettiğine dair verdiği evrak karşılığı aldığı ücrettir.

Ticarete konu eşyanın yüklenmesi veya boşaltılması öncesinde taşımacıya hitaben emir mektubu olarak verilen ordino ile mal sahibinin işlemleri tamamlanır ve ordino gümrük idaresine teslim edilir, taşınan eşya sahibi tarafından teslim alınır. Yani ithalatçı kişi ya da firma malını gümrükten çekebilmek için DHL ardiye ve ordino ücreti ödemek mecburiyetindedir.

DHL ARDİYE VE ORDİNO İLİŞKİSİ

Eşyanın taşımasını gerçekleştiren şirket, ürünleri teslim ederken bir ordino ücreti tahsil edecektir. Ordino ücretinin ne kadar olacağı taşımacı şirketin fiyat politikasına bağlıdır ancak taşınan malın miktarı da bu aşamada önem kazanmaktadır.

Bu nedenle DHL ardiye ve ordino ücreti birbirine bağlı ücretlerdir. Zira ordino ücreti ödenmemesi söz konusu olursa bu sefer de ithalat yükü ardiyede bekletileceği için DHL ardiye ücreti yükselecektir.

GÜMRÜK HİZMETLERİ

DHL ardiye ve ordino ücretleri, şirketi taşıdığı ürünlerin gümrük işlemleri ve teslimi sırasında oraya çıkar.

Bu noktada DHL gümrük konusunda da müşterilerinin ihtiyacı olan hizmeti sunarak entegre bir hizmet vermeye çalışmaktadır.

Şirket, sahıs adına kişisel kullanım için gelen ve yasaklı olmayan 1500 Euro ve 30 kg limitine uygun gönderilerin işlemleri, firmalara numune amacıyla gelen gönderilerin başvuruları, mahrecine iade ve gümrüklü aktarım işlemlerinin yapmaktadır.  Bunun için DHL Express’ten talepte bulunmak ve orijinal evrakların firmaya ulaştırılması gerekmektedir. Bu evraklar da DHL’den temin edilebilmektedir.

DHL ardiye ve ordino ücretini ortaya çıkaran gümrükleme hizmetleri arasında terminal hizmetleri, resmi gümrükleme, gümrüklü geçici depolama, ihracat beyannamesi, gümrük müşavirine devir, geçici ithalat ihracat, menşei şahadetname, gümrük çekimi hizmeti, devlet kurumu belgesi, izin ve lisans temini yer almaktadır.

DHL ŞİKAYET VE MÜŞTERİ HİZMETLERİ

DHL şikayet ve müşteri hizmetleri birimine ulaşmak için şirketin Türkiye’nin her yerinden 444 00 40 nolu telefonun kullanabilir, karşınıza çıkacak müşteri temsilcilerine yurt içi ve yurt dışı gönderileriniz ile ilgili talep ve şikayetlerinizi iletebilirsiniz.

Ayrıca şirketin internet sitesinde yer alan “Bize ulaşın“ sekmesine tıklayarak açılan sayfadaki DHL Express Tüketici Şikayetleri bölümüne geçiş yapabilirsiniz. Burada tüketici şikayet işlemleri içi form doldurabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir