FEDEX MİKRO İHRACAT

En Ucuz Yurtdışı Kargo

FEDEX MİKRO İHRACAT

FedEx mikro ihracat hizmeti ile, klasik ihracat işlemlerinin maliyetlerinin altında kalkamayacak, görece olarak daha küçük ölçeklerde ihracat işlemi yapan küçük ve orta boy işletmecilerin (KOBİ) ihracat işlemlerini kolaylaştırıyor, bürokrasiyi azaltarak zaman kayıplarının önüne geçiyor.

Mikro ihracat yapanlar için elektronik ortamda düzenlenen bir beyan olan Elektronik Ticaret Gümrük Beyanı(ETGB)’nı müşterileri adına düzenleyen FedEx, daha masrafsız ihracatın kapısını da böylece aralamış oluyor. Bu sayede ihracatçılar gümrük müşavirliği hizmeti almadan yollarına devam ediyor. 

FedEx mikro ihracat konusu ile ilgili ayrıntılara geçmeden önce bu yeni nesil ihracat yönetimi ile ilgili bilgi verelim.

Bu yazımızda mikro ihracat nedir?  Kimler mikro ihracat yapabilir,  alt ve üst limiti var mıdır, hangi ürünler bu yöntemle gönderilir, fatura nasıl kesilir, KDV iadesi alınabilir mi gibi soruları sizler için yanıtlayacağız.

MİKRO İHRACAT NEDİR?

Mikro ihracat kolay ihracat olarak da adlandırılırken, 300 kilogram veya 15 bin Euro değerini geçmeyen ve satış amacıyla yapılmakta olan, farklı bir işlem veya rejim gerektirmeyen ihracat işlemlerine verilen addır.

FedEx mikro ihracat KOBİ’lerin, gümrük işlemlerinden doğan masraf ve bürokratik işlemlerden muaf tutulması, daha kolay ve masrafsız bir şekilde ihracat yapmasını sağlama amaçlı bir sistem olarak da tanımlanabilir.

FedEx mikro ihracat günümüzde en çok tekstil ürünleri, elektronik ürünler, oto yedek parçaları ile e-ticaret ürünlerinin ihracatında kullanılıyor. Ayrıca tekstil aksesuarları ve ev tekstili, düğme, fermuar, püskül, etiket, matbaa, broşür ve katalog gönderimleri bu yöntemle gerçekleştirilirken bu ihracat yönteminin kendine özgü şartları yerine getirilmelidir.  

Mikro ihracat yapılan pazarların başında Avrupa ve Amerika geliyor. Öte yandan Amerika ve Uzak Doğu ülkelerine yapılan mikro ihracatta da yükselen bir trend söz konusu.

FEDEX MİKRO İHRACAT LİMİTİ

FedEx mikro ihracat nedir sorusu kadar önemli bir diğer konu da mikro ihracat limitidir. 15 Temmuz 2019 tarihinde güncellendi ve 150 kg – 7500 Euro olan limit 300 kilogram ve 15 bin Euro’ya çıkarıldı. Bu limit aynı zamanda yönteminin şartları anlamına gelmektedir.

Eğer gönderilmek istenen ürün miktarı söz konusu mikro ihracat limitinin üzerindeyse ve bu gönderi tek seferde yapılmak istenirse mikro ihracat çerçevesinden çıkar ve klasik ihracat işlemine ihtiyaç duyur. Bir başka alternatif ise ürünlerin parça parça gönderilmesi olabilir.

Eğer ihracat geleneksel yöntemlerle yapılacak olursa gümrük beyannamesi açılması söz konusu olur.

Bu nedenle mikro ihracat yaparken bu limitlere azami ölçüde dikkat edilmelidir ki farklı prosedürlerle karşı karşıya kalınmasın.

Mikro ihracat 2020 yılında da sınırlı üretim yapan ama buna rağmen dünyaya açılmak isteyen KOBİ’lerin ürünlerini dünyanın herhangi bir noktasına satabilmesi için yapılacak işlemlerin en başında gelecektir.

Zira mikro ihracat KOBİ’leri dış satım sırasında karşılarına çıkacak yoğun bürokrasiden ve gümrük işlemlerinden kurtarmaktadır. Böylece ihracat yapanlar daha hızlı işlemlerle ihracat imkanına kavuşuyor. 

FEDEX MİKRO İHRACAT İÇİN GEREKLİ BELGELER

FedEx uçak kargo ile mikro ihracat yapılabilmesi için belli başlı bazı belgelerin mutlaka olması gerekmektedir. Bu belgeler arasında;

  • Dolaylı temsil yetki belgesi,
  • İş emri ya da mikro ihracat gönderi bilgi formu,
  • Maliye tarafından onaylanmış faturanın aslı,
  • Yurtdışı için Türkçe fatura ile birlikte tutarlı İngilizce fatura yer alır.

Bu belgelerin eksiksiz olması FedEx mikro ihracatın herhangi bir sorun yaşanmadan gerçekleştirilmesini sağlar.

KİMLER YAPABİLİR?

Mikro ihracatı geleneksel ihracat yönetimini kullanmak istemeyen, gümrük müşavirliği hizmeti almadan, gümrük vergisi ödemeden ihracat yapmak isteyen özelikle küçük ve orta boy işletmeciler tercih etmektedir. Hem yükte hem de pahada hafif ürünlerin üreticilerinin mikro ihracatı tercih etmesi daha makul bir yöntemdir. Küçük ölçekli tasarım atölyeleri, tekstil işletmeleri, yedek parça ve aksesuar üreticileri vb rahatlıkla bu yönetimi tercih edip kazanmaya başlayabilirler.

MİKRO İHRACATTA ETGB

FedEx mikro ihracat işleminde düzenlenen “Elektronik Ticaret Gümrük Beyanı” adı üzerinde elektronik ortamda düzenlenen bir beyandır. Düzenlenen bu mikro ihracat beyannamesi hızlı ihracat için gerekli en önemli belgedir.

Bu beyan sadece taşıma operatörleri tarafından düzenlenebilir. Gümrük müşavirlerinin ETGB düzenleme yetkileri yoktur.

Eğer Fedex mikro ihracat yapılacaksa ETGB’yi de FedEx düzenler.

Mikro ihracat yapanlar gerekli bilgi ve belgeleri bu durumda FEDEX’e  ileterek işlemlerin devam etmesini sağlamalıdır

Çünkü FedEx, ETGB düzenleme yetkisine sahip bir taşıma operatörüdür ve müşterilerinin beyannamesi sadece onun tarafından düzenlenebilir.

FEDEX MİKRO İHRACAT KARGO FİYATLARI

FedEx mikro ihracat kargo fiyatları, işlemi yapanlar tarafından da hesaplanabilir Bu işlem aslında kargo fiyat hesaplama işlemidir ve mikro ihracat gönderileri için de kargonun gideceği ülke ve paketin ağırlığı ya da hacmi belirlendikten sonra yapılan bir işlemdir. Hacimsel ağırlık hesaplama

Hacimsel hesaplama FedEx fiyat hesaplama işleminin önemli aşamalarından biri olarak kabul edilmektedir. Çünkü gönderinin kapladığı alan ne kadar büyük ise fiyatı o kadar fazla olacaktır.  Bu nedenle daha yüksek gönderi ücreti ödenmesi durumu ortaya çıkabilir. Bu durumla karşılaşmamak içinse nedenle en küçük paket en çok ürün gönderimi formülü hayata geçirilmelidir.

FedEx fiyat hesaplama ile ilgili soruların yanıtlarını internet sitesindeki fiyat hesaplama araçları ile veriyor.

Ancak bu aşamada en önemli konu gönderinin paketlenmesidir. Uçak kargo ile ihracat yapılacağı zaman gönderinin hasar görmemesi için paketlemenin dikkatli ve özenli yapılması gereklidir. Ayrıca paketleme gönderi fiyatı üzerinde de direkt etkili bir faktördür.

KDV İADESİ ALINABİLİR Mİ?

Mikro ihracatta KDV iadesi de alınabiliyor. Bunun için elektronik ticaret gümrük beyannamesi ve fatura ile birlikte Maliye’ye başvurmak yeterli olacaktır.

FEDEX TRACKİNG

FedEx tracking ile FedEx gönderisinin takibi yapılabilir.  

FedeEx takip ile ile kargonun yola çıkışı ve varış noktasına ulaştığı an hem gönderen hem de alıcı tarafından kontrol edilebilir. FedEx takip için gerekli tek bilgi gönderi FedEx’e teslim edilirken verilen barkod numarası yani kargo takip numarasıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir