PTT YURTDIŞI POSTA GÖNDERME KURALLARI

En Ucuz Yurtdışı Kargo

PTT YURTDIŞI POSTA GÖNDERME KURALLARI

ptt yurtdışı posta

PTT Yurtdışı Posta Gönderi Kuralları

PTT yurtdışı posta gönderi kuralları, uluslararası kargo ya da mektubu global markalar yerine PTT ile yollamak isteyenlerin uyması gereken kurallar bütünüdür. PTT yurtdışı gönderi hizmeti ile mektup ya da kargo gönderimi yapılabilir ve her iki gönderimde de farklı kurallar geçerlidir. PTT ile mektup ya da koli göndermek isteyenler bu kurallar bütünü hakkında bilgi sahibi olup ona göre işlem yaptıkları takdirde, herhangi bir sorun ile karşılaşmadan daha kolay gönderi yapabilirler.

Bu yazımızda PTT yurtdışı gönderi kuralları ile ilgili ayrıntılı bilgiler verip, gönderi işlemlerinizin daha sorunsuz ve hızlı olması için tüyolar veremeye çalışacağız. Yazımızda PTT APG nedir? PTT yurtdışı mektup gönderiminde dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir? PTT posta gönderim kuralları nelerdir? Yurtdışına posta nasıl gönderilir? Posta yoluyla gönderilmesi yasak maddeler hangileridir? gibi sorulara cevap vereceğiz.  Bu soruların cevapları size PTT yurtdışı kargo gönderim kuralları ile ilgili detaylı bir bilgi verecektir.

PTT Yurtdışı Posta Hizmetleri Neleri Kapsar? 

PTT yurtdışı posta hizmetleri 3’e ayrılmaktadır. Mektup postası gönderileri, taahhütlü ve özel hizmetler olarak kategorilendirilen bu hizmetlerin hepsinin kendine özgü kuralları olduğunu bu hizmetlerden faydalanacak olan herkesin göz dikkate alması gerekmektedir.

YURTDIŞI KARGO FİYAT LİSTESİ

PTT Yurtdışı Mektup Hizmetinin İçeriği

PTT yurtdışı mektup gönderileri ise mektup, küçük paketler, basılmış kağıtlar, posta kartı ya da görme engellilere özgü yazıları ifade etmektedir. Bu hizmeti alarak yurtdışına mektup gönderecek kişilerin gönderisi bu 5 gönderi şeklinden biri olmalıdır.

PTT’nin internet sitesinde mektup şöyle tanımlanıyor: “Güncel ve kişisel haber niteliği taşıyan ve herhangi bir fiziksel araç üzerine yazılan, gönderici tarafından gönderi üzerinde belirtilen adrese sevk ve teslim edilmesi istenilen maddeler.” Gönderinin zarf içinde olup olması ya da zarfların açık ya da kapalı olması niteliğini değiştirmez ve her şekilde mektup gönderisi olarak kabul edilirler.

Yine PTT’nin internet sitesinde verilen bilgiye göre, “Genel kural olarak haberleşme, evrak, doküman, dosya kapsayan gönderiler de mektup olarak kabul edilir. Bunlar ile birlikte aynı ambalaj içerisinde herhangi bir eşyanın da gönderilmesi veya kapalı zarf, ambalaj içinde gönderilmek istenen basılmış kağıtlar ile görme engellilere özgü yazılar da mektup olarak işlem görür. Sadece eşya kapsayan gönderiler mektup olarak kabul edilmez.”

En fazla 2 kilogram ağırlığa sahip olabilecek mektup gönderileri kayıtlı ya da kayıtsız olarak postaya verilebilir.

PTT Yurtdışı Mektup Boyutları

PTT yurtdışı mektup boyutları, PTT yurtdışı posta hizmetleri kapsamındaki en önemli kurallar içindedir. Bir mektubun boyu 60 cm’yi geçmemek üzere, uzunluğu, genişliği ve kalınlığı toplamı 90 cm olarak sınırlandırılmış. Ayrıca tomar halinde en büyük boyu 90 cm’yi geçmemek üzere uzunluğu ve iki defa çapı toplamı 104 cm geçmeyen gönderiler mektup olarak kabul ediliyor.

PTT mektup boyut sınırlaması sadece bu kadar değil. Ayrıca bir gönderinin PTT tarafından mektup olarak kabul edilebilmesi için boyutlarının 14×9 cm’den aşağı olmaması gerekiyor. Bu kuralda sadece 2 mm’lik tolerans sözkonusu.

Öte yandan tomar halinde en büyük boyu 10 cm’den aşağı olmamak üzere uzunluğu ve iki defa çapı toplamı 17 cm olan gönderiler de PTT tarafından mektup olarak kabul ediliyor.

Yurtdışına Posta Gönderme Yolları

Yurtdışına posta nasıl gönderilir sorusunun PTT özelinde cevabı “Posta Kolisi, APG (Acele Posta Gönderisi) ya da Turpex’tir. Bu gönderim şekillerinin hepsinin de kendine özel şartları vardır. Yurtdışına posta nasıl  gönderilir sorusunun cevabını arayanlar aslında bu 3 gönderim şeklinin kurallarını  dikkatlice inceleyerek  gönderi yaparlarsa herhangi bir sorun ya da gecikme ile karşılaşmazlar.

Gelelim bu gönderi şekillerinin kendilerine has kurallarına:

Posta kolisi ile gönderim:

PTT’nin, tüm dünya ülkelerine göndericisinin isteğine göre havayolu, kara yolu veya deniz yolu kullanarak yaptığı gönderim hizmetidir. Burada “Alma Haberli Koli, Değer Konulmuş Koli ve Ödeme Şartlı Koli hizmeti de verilmektedir.

Yurtdışı posta hizmetleri içinde yer alan “Ticari koli hizmeti” de posta kolisi ile gönderim hizmetleri içinde yer alan bir alternatiftir. Burada  değeri 7 bin 500 Euro’ya kadar olan e-ticaret ürünleri herhangi bir ek ücret alınmaksızın PTT tarafından kabul edilmektedir. Gümrük beyanı PTT tarafından gönderilerin yurt dışı edilmesinden önce verilmektedir. Müşterilerin talebi halinde gümrük beyan numarası kendilerine e-posta aracılığıyla iletilmektedir. Müşteriler bu beyan numarası ile “Vedop”tan vergi iadelerini de alabiliyorlar.

PTT APG Nedir?

PTT yurtdışı posta göndermenin en hızlı yolu olan PTT APG nedir diye soran sayısı her geçen gün artmaktadır. Bu sorunun en kısa yanıtı PTT’nin internet sitesinde yer alıyor. Bu yanıt şöyle:  “Acele olarak alıcısına teslim edilmesini istediğiniz yurt dışı gönderileriniz için yararlanabileceğiniz ve varış posta idareleri ile imzalanan ikili anlaşmalar çerçevesinde 110 ülkeye verilen öncelikli PTT hizmetidir.”

APG’lerin takibi 90 ülke ile elektronik bilgi alışverişi şeklinde gerçekleştirilebiliyor. Ayrıca gönderici/alıcı ya da varış ülkesi tarafından PTT’nin internet sitesinden de APG’lerin takibi yapılabilir.

Bu hizmet; özel ulak, uçak ek hizmetlerini de kapsarken, bu gönderilerin kaybolması, çalınması ve hasarı halinde yapılan ülkeler arasındaki ikili anlaşmalar çerçevesinde hak sahiplerine tazminat ödenmesini de garanti altına almaktadır.

Bu gönderilerle ilgili haber isteme süresi gönderinin postaya verildiğinin ertesi gününden başlamak üzere 4 ay ile sınırlı olduğu da unutulmamalıdır.

APG, dolaylı temsil ve basitleştirilmiş usul kapsamında değeri 7500 Euro’ya kadar olan e-ticaret ürünlerini herhangi bir ek ücret almadan kabul etmektedir.

Posta Yoluyla Gönderilmesi Yasak Maddeler Listesi

Posta yoluyla gönderilmesi yasak maddeler listesi bir hayli uzun ve bu listenin içeriği her ülkeye göre değişiyor. Bazı ürünler hiçbir ülkeye posta yoluyla gönderilemezken bir ülke bir başka ülkenin yasakladığı maddenin posta yoluyla gelmesinde sakınca görmeyerek ülkeye girmesine izin veriyor.

Posta yoluyla gönderilmesi yasak maddeler listesine örneğin Amerika Birleşik Devletleri açısından baktığımızda hayli uzun bir liste karşımıza çıkıyor. Aseton, basınçlı alüminyum kaplar, arsenik banknotlar, yabancı kağıt paralar, seyahat çekleri, her çeşit batarya, bomba, el bombası, torpil, mayın gibi patlayıcı maddeler, yangın söndürücüler, hava fişekler, tutkal ve yapıştırıcılar gibi çok sayıda ürün Almanya’ya posta yoluyla gönderilmesi yasak maddeler arasında yer alıyor.

Posta yoluyla gönderim yaparken bu listenin hayli uzun olduğunu ve ülkeden ülkeye farklılıklar gösterdiğini mutlaka göz önüne almalısınız.

PTT Yurtdışı Posta Kuralları

PTT yurtdışı posta kurallarına gelirsek…

PTT, APG ve koli hizmetlerine ek olarak 2013 yılında TURPEX adı verilen taahhütlü uluslararası hızlı kargo/koli hizmetini vermeye de başladı. Bu hizmetle evrak, doküman, hediyelik eşya, uluslararası bedelli-bedelsiz ve geçici ihracat eşyalar yurtdışına kargo ile gönderilmeye başlandı. Bu saydığımız ürünler dışında ayrıca diplomatik olarak yapılacak taşımalar ve işlemler, fuar sergi ve tanıtıcı yayınlar, ağırlık ve boyut sınırı aranılmaksızın hızlı ve güvenilir bir şekilde Turpex gönderisi olarak postaya vererek gönderebiliyor.

PTT ile dünya üzerindeki tüm ülkelere kargo göndermek mümkün ama her ülkenin kargo kabul şartları ve kurallarının farklılık gösterdiğini unutmamak gerekiyor. Tüm bu kuralları kargonuzu hazırlamadan önce en ince detayına kadar öğrenip gönderiminizi bu kurallar çerçevesinde gerçekleştirmelisiniz.

Uyulması gereken kurallar içinde ilk sırada kargonun paketlenmesinin kargoyu gönderenin sorumluluğunda olması yer alır. Kargonun hasar görmeden varış adresine ulaşması için paketlemenin ürünün zarar görmeyeceği şekilde yapılmasına özen gösterilmelidir.

Diğer taraftan kargonun sigortalanması da gönderinin uluslararası yollarda güvenli bir şekilde yolculuk yapabilmesi açısından önemli bir adımdır.

PTT yurtdışı kargo gönderimlerinde dünyanın her hangi bir noktasına teslimat süresi minimum 3 günden başlar ve 7-8 güne kadar çıkar. Bu sürenin uzaması gönderim yapılan ülkenin gümrük kurallarına da göre de değişiklik gösterir. Örneğin Almanya’ya koli gönderiminde teslimat süresi  7-10 gün arasında değişirken, mektup için de aynı süre söz konusu olacaktır. Turpex ‘deki gönderim süresi de PTT’nin internet sitesinde verilen bilgiye göre 3 gündür.

Bu sürelere ayrıca varış ülkesinin gümrüğünün yoğunluğuna bağlı olarak gümrük bekleme süreleri de eklenebilir.

Gümrük yoğun bir mesaideyse ki genelde öyledir; gecikme yaşanabilir, ancak gönderilen ürün gümrük kurallarına uygun değilse hem gönderen hem de alıcı ciddi sorunlar yaşayabilir, varış ülkesi gümrüğü ürünün ülkeye girişini engelleyebilir. Bu engelleme ürünün geri gönderilmesi şeklinde olabileceği gibi ürünün imha edilmesi şeklinde de olabilir.

Bu durumlarla karşılaşmamak için gönderilerin kurallara uygun bir şekilde gönderilmesinin yanı sıra yasaklı ürün gönderimi de yapılmaması gerekmektedir.

4 cevap

  1. Azad dedi ki:

    Bu ne saçma bir gümrük/posta kanunudur ki !!!Vitamin tabletleri yasak,kozmetik malzemesi yasak,cep telefonu göndersen vergisi fiyatindan daha pahali.Insan yakinlarina hiçbirşey gönderemiyor saçma sapan sınıflandirmalarinizdsn dolayi.Zaten yurdisindsn ülkeye posta yoluyla glnderirken bizden kesilen yüksek fiyatlar var buradada.Söz konusu 30 eurouk değerinde bir pakein gönderme ücreti de 30 euro tutuyor!Bu nasil bir gümrük birliği anlaşmasıdır yaptiniz?Irak,iran,maroko,cezayir,sudan bile bizim vatandaşlarimizdan çok daha rahat paketini gönderebiliyor.Buda kendi vatandaşına verilen değersizliktan kaynaklaniyor diye düşünüyorum.
    Yok ya ben artik hiçbirşey göndermem emeğe ve bizlerede yazik orada hediye bekleyen akrabalarimizada yazik.Üstelik gümrüklerde çalışan görevlilerin yaptiklari muamele de cabasi.Bilmiyorum neden böylesi insanlari çaliştirirlar oralarda?Ne etik,ne insani,ne ahlaki nede insan haklarina uygun bir sistemdir bu.Bunu derim bunu bilirim bunu söylerim.Bunu bizlere reva görenleri Allah beter etsin.

  2. Perizat dedi ki:

    Merhaba! Türkiyeden Gürcistan’a parfüm, krem falan bakım malların göndermek mümkün mü?

  3. Dilara Tashan dedi ki:

    Merhabalar annem Rusyadan Turkiyeye koli gondermek istiyor,kara bugday,dari gibi kuru bakliyst urunleri sikintisiz gelir mi? Ve plastik kapta bal gondermek istiyor,sikinti cikmaz mi?kolisi ortalama 7 kilo,icinde cocuk oyuncaklari,kitaplar ve kuru bakliyat ve bal olur,bana ne kadar vergi gelecek?

  4. Enes dedi ki:

    Merhaba. Yurtdisina 40 cift ayakkabi gondermek istiyorumAyakkabi kutusu olmadan.Yaklasik 1 m3’luk bir koli seklinde.. Ticari mal kapsamina girer mi? Ekstra dan bir ucrete tabi olur mu?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir