YURTDIŞINDAN ÜRÜN GETİRTMEK

En Ucuz Yurtdışı Kargo

YURTDIŞINDAN ÜRÜN GETİRTMEK

Yurtdışından ürün getirtmek, üretim maliyetleri ile karşı karşıya kalmadan ticaret yapabilmenin yollarından ilki ve en çok kullanılanı. Bu yolu tercih eden girişimciler pazar olarak seçilen ülkeden getirilen ürünleri makul bir kar marjı ile iç piyasada satışa sunar. Özellikle Küçük ve Orta Boy Ölçekli İşlemeler (KOBİ)  bu yolu kullanarak ekonomide hareketlilik sağlarlar ki Türk iç pazarı bu yolla ülkeye sokulan, trend olan, sonra da unutulan pek çok ürün gördü.

Yurtdışından ürün getirmek pek çok prosedürü içinde barındıran bir işlemdir. Ürün getirme limitinden, gümrük işlemlerine kadar dikkat edilmesi gereken pek çok ayrıntısı vardır. Bu yazımızda yurtdışından ürün getirmek isteyenlerin yapması gerekenler nelerdir, neler getirilebilir, neler getirilemez, gümrük işlemleri nasıl yapılır?  gibi sorulara yanıt vermeye çalışacağız.

YURTDIŞINDAN ÜRÜN GETİRTMEK İSTEYENLER KİMLERDİR?

Yurtdışından ürün getirtmek isteyenler özellikle e-ticaret yapanlardır. Sıradan, herhangi bir ticari amacı olmayanlar da Alibaba, Amazon, E-bay gibi uluslararası pazar yerlerinden sipariş vererek yurtdışından ürün getirtebilir. Ama bu yazımızın konusu kişisel alışverişlere göre daha yüksek adetli ürünlerin yurtdışından nasıl getirildiğidir. Zira yurtdışından getirttiği ürünleri satarak ayakta kalan çok sayıda KOBİ de Türkiye iç pazarında yer almaktadır.

YURTDIŞINDAN GETİRİLEN ÜRÜNLER LİSTESİ

Yurtdışından ürün getirmek isteyenlerin seçim yapabileceği uzun bir liste var. Bir dönem Türkiye piyasasında bir hayli iş yapmış olan ve “Milyoncu” diye tabir edilen mağazalarda satışı yapılan ucuz eşyaların hemen hepsi yurtdışından ürün getirme işleminin bir sonucu olarak raflarda yerini alıyor. Oyuncaklar, ev dekorasyon ürünleri, aksesuarlar, küçük mutfak gereçleri, saatler, takılar,ayakkabılar, cep telefonu kılıfları, bataryalar, elektronik ürünler, zeka oyunları, spor aletleri, araç kitleri hatta çengelli iğneler gibi akla gelebilecek her ürün yurtdışından getirilebilir.  

Bu ürünleri yurtdışından özellikle de Çin pazarından satın alan girişimci ürün getirtmek yoluyla ticaretine ülkesinde devam etmektedir. Çin dedik çünkü dünyanın hemen her ülkesinden ürün getirilebilir ama özellikle son 10 yılda yurtdışından getirilen ürünlerin anavatanı Çin olarak kabul ediliyor. 

Bu noktada asıl dikkat edilmesi gereken konu, yurtdışından getirilecek ürünün seçiminin iyi yapılmasıdır. Piyasada bu ürünlerle yer edinmek isteyen girişimci ince eleyip sık dokuyarak ne getirteceğine ve sonrasında ne satacağına dikkatli karar vermeli ve deyim yerindeyse nokta atışı yapmalıdır. Tersi bir durum kendisi için hayal kırıklığı olabilir.

Yurtdışından ürün getirtirken birim fiyatı ucuz olan ürünlerin tercih edilmesi daha doğru olacaktır. Böylece daha kolay satış yapabilir. Çin’den örneğin 5 TL’ye tekabül edecek bir rakama aldığınız minik oyuncaklar Türkiye’de 20 TL’ye satılıp iyi bir kar oranı yakalayabilir. Hafif ve küçük ürünlerin seçilmesi de nakliye masraflarını azalmasını sağlayacaktır.

YURTDIŞINDAN ÜRÜN GETİRTME LİMİTİ 2020

Yurtdışından ürün getirme limiti 2020 yılı için ortadan kalktı15 Mayıs 2019 tarihinde yayınlanan 1111 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararıyla Gümrük Vergilerinde değişiklik yapılarak yurtdışında bulunan birçok e-ticaret sitesinden alınan ürünlere vergi getirildi. Eski uygulama da 22 Euro’ya kadar vergi muafiyeti varken bu muafiyet kaldırılmıştır. Değişiklik yapılmadan önce yurtdışından ürün getirme limiti 2020 için 22 Euro, eğer dolar cinsinden alışveriş yapılıyorsa 27 Dolar olarak karşımıza çıkıyordu. Ancak son değişiklik ile getirilen ürünün değeri 1 Euro ya da 1 dolar bile olsa gümrük vergisi ödenmeye başladı, yurtdışından ürün getirme limiti de böylece tarih oldu.

Diğer taraftan Resmi Gazete’de yayınlanan ve 14 Temmuz’da yürürlüğe giren karar kapsamında, aylık ürün sipariş etme limiti de 5 olarak belirlendi. Yani yurt dışından bir ay içerisinde en fazla beş ürün satın almaya izin var. Karar kapsamında şirketlere ise 5 adet numune siparişi verebilme hakkın tanındı.

YURTDIŞINDAN ÜRÜN GETİRTİRKEN GÜMRÜK İŞLEMLERİ

Yurtdışından ürün getirmek isteyen herkes istisnasız her değerdeki ürün için gümrük vergisi ödemek zorundadır. Gümrük vergisi ödenmemiş bir çöp bile teslim alınamaz ve depolarda alınacağı günü bekler. Bu da ayrı bir maliyet demektir.

Burada gümrük vergisi oranlarından da söz etmemiz gerekiyor.

Yurtdışından ürün getirtmek için Avrupa Birliği ülkelerini kullanıyorsanız yüzde 18, diğer ülkeleri kullanıyorsanız yüzde 20 gümrük vergisi ödeneceği bilinerek hareket edilmelidir. Yurtdışı ürünün Çin’den getirtiyorsanız 20 dolarlık bir ürün gümrükten geçerken yüzde 20 oranında vergi uygulanacak ve ürünün maliyeti 24 dolara yükselecek.

Yurtdışından ürün getirtmek isteyen kişi ya da kurum getirdiği ürünün ağırlık ve boy gibi unsurları da göz önüne alınarak yapılan hesaplama sonucunda ortaya çıkan gümrük vergisini ödedikten sonra ürünlerini gümrükten çekip satışa sunulur.

Yurtdışından ürün getirmek isteyen bir işinin ayrıca ürünün yasaklı ürünler listesinde olmamasına da dikkat etmesi gerekiyor. Yasaklı ürünler gelmez ya ama geldiği bir durum yaşanırsa,  o zaman da ürünler gümrükte takılır. Bu ürünler imha edilir ya da geri gönderilir.

Ürün Listesi

  • Kozmetik ürünü
  • Sporcuların kullandığı kimyasal ilaçlar ve takviye ürünler
  • Cep telefonu modelleri
  • Uyuşturucu maddeler
  • Canlı hayvanlar
  • Patlama özelliği olan kimyasal maddeler
  • Toprak ve gübre
  • Benzin
  • Para
  • Antika heykel
  • Sanatsal eserler

yasaklı ürünler oldukları için yurtdışından ürün getirtme listesinde yer alamazlar.

YURTDIŞINDAN ÜRÜN GETİRMENİN YOLLARI

Yurtdışından getirilecek ürün belirlenip, sipariş de verildikten sonra sıra, ürünlerin Türkiye’ye gelebilmesi için kullanılacak yolun seçilmesine gelir.

Sipariş Çin’e yapıldıysa bu ülkeden deniz yolu ile nakliye yapılabilir ama ürünlerin ulaşma süresi bu alternatifte hayli uzun sürmektedir. 45- 50 günleri bulan transfer süresi hiçbir girişimci için kabul edilebilir bir süre değildir.

Ürünlerinin hemen eline ulaşmasını isteyenlerin hava kargoyu kullanmaları gerekecektir. Bunun için global kargo firmaları ve bu firmalarla işbirliği yapan yerel çözüm ortakları kullanılabilir. Yurtdışı uçak kargo ile Çin’den 3-4 gün içinde gelen ürünler, gümrük işlemleri de yapıldıktan sonra hemen piyasaya sürülüp sıcak paraya dönüştürülebilirler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir